rode kool met appeltjes

Rode kool met appeltjes

Ingrediënten (voor een 10 - 12 porties)


  • 1 rode kool fijn gesneden of geschaafd.
  • 4 appels in stukjes.
  • 4 uien gesnipperd.
  • 2 dl rode wijn.
  • een scheutje rodewijnazijn of wittewijnazijn.
  • kruiding: 2 kaneelstokjes, 3 laurierblaadjes, 3 kruidnagels, 2 jeneverbessen.
  • peper en zout naar smaak.
  • 4 eetlepels candijsuiker of naar smaak.
  • boter.
  • eventueel rode vruchtenconfituur, maar niet noodzakelijk.


Bereiding


  • Stoof de ui lichtjes aan in wat boter, zonder te kleuren.
  • Voeg de rode kool en appeltjes toe, goed vermengen en laat even aanstoven.
  • Blus alles met de rode wijn en de scheut azijn.
  • Voeg de kruiding, de suiker en eventueel de confituur toe. De losse kruiden doe je best in een thee-ei. dan haal je deze er nadien makkelijk uit.
  • Laat ongeveer 1:30 uur stoven, roer af en toe goed om. Indien de kool te droog wordt, voeg je wat water toe.
  • Breng op smaak met peper en zout en eventueel nog wat suiker om een extra zoete toets te geven.
  • De rode kool smaakt het best als je ze een dag voordien maakt. Eens klaar gemaakt, vries je snel enkele porties in voor een latere keer. Handig en snel voor een weekavond.
  • Lekker gewoon met een gekookt patatje en een stukje worst. Of bij wildschotels.